Programmamanager

Waar we vroeger spraken van industriële revoluties, die hele industrieën opzetten en weer overhoop konden gooien, spreken we tegenwoordig van transities. Dat betekent niet dat ze tegenwoordig minder impact hebben, maar dat we er een nieuw woord voor hebben bedacht. De huidige transities op het gebied van energie, mobiliteit en data gaan eenzelfde impact hebben en zowel kansen als bedreigingen bieden voor organisaties die er middenin zitten. Gijs is de programmamanager die je helpt holistische transities concreet te maken.

Energie

De energietransitie bestaat uit een groot aantal aspecten, maar beslaat in het kort de transitie van fossiel naar hernieuwbaar. In plaats van centrale kolen- en gascentrales gaan we naar decentrale windmolens en zonnepanelen. Dat heeft een aantal zaken tot gevolg:

  • Consumenten worden producenten
  • Slimme energiesystemen zijn nodig
  • Flexibiliteit en opslag zijn sleutels tot succes
  • Er treden spelers toe tot de markt die zich dat niet beseffen
bureau GIJS heeft de jarenlange ervaring die nodig is om de dynamiek van de energietransitie, de hoofd- en bijzaken te scheiden en de vaak holistische wereldvisies te vertalen naar concrete acties.
Mobiliteit

De mobiliteitstransitie gaat vaak over elektrische auto’s en autonoom vervoer, maar er is veel meer aan de hand:

  • Passief verkeer naar actief
  • Straten als verblijfplaats 
  • Mobiliteit in plaats van infrastructuur

De straat is niet langer een buis waar je zo snel mogelijk van A naar B door gaat, maar een plek waar je graag wil zijn en dus zal je minder gemotoriseerd verkeer zien en meer langzaam verkeer als fietsers en voetgangers. Parkeerplaatsen die (in de zomer) gebruikt worden voor recreatie en de auto niet langer centraal. Dat betekent ook dat we in ons denken voorbij moeten gaan aan meer asfalt en meer spoor. De focus ligt daarbij op mobiliteit en hoe we die stromen beter kunnen sturen.

CASE

Waar energie- en mobiliteitstransitie in elkaar grijpen komt CASE: 

  • Connected
  • Autonomous
  • Shared
  • Electric

Om met de laatste te beginnen: Fossiel wordt elektrisch. Er zijn al miljoenen elektrische fietsen in Nederland. Ook bussen zijn binnen afzienbare tijd elektrisch (en soms waterstof) en daarnaast zullen ook auto’s trucks, boten, bouwvoertuigen, etc. de omslag gaan maken. Die hebben laadinfrastructuur nodig

Maar door technologische ontwikkelingen zijn ze ook steeds vaker verbonden met onze telefoon, ze kunnen steeds meer taken zelf op zich nemen als het gaat om navigeren door het verkeer. Ook staat gebruik en niet langer bezit centraal. Al met al gaat de robottaxi er komen. Die biedt een enorme kans, maar kan net zo goed een enorm risico worden. bureau GIJS helpt organisaties om de kansen met beide handen aan te grijpen.